2011. január 19., szerda

Mit fejez ki egy név, avagy a név kötelez?


Ma, Sára napján a druszámra gondoltam, aki Sarolta.





Három éve regisztráltam a netlogon és jött egy gondolat, hogy megkeressem a Saroltákat ebben a nagy közösségben, mivel nekem is ez a nevem, és még most közel a hatodik ikszhez is úgy érzem, nem hozzám tartozik ez a név. Nem segít nekem abban, hogy merre vezet az utam, szeretném, ha kötelezne valamire, de nem érzem ezt a köteléket.
Erről a családom még ma sem tud semmit, mit szomorítsam őket, ráadásul vannak ennél fontosabb dolgok az életben.(Nem arról van szó, hogy tetszik-e az hogy SAROLTA vagy sem, mert nagyon tetszik, ha mást hívnak így!)

Arra is kíváncsi voltam, hogy  a druszákkal hasonlítunk-e egymásra valamiben és a Sarolták hogy vannak megelégedve a nevükkel.
Tizenkét Saroltát találtam, akik válaszoltak,  senki nem értette, hogy miért foglalkozom ezzel. Én sem értem, mint  ahogy azt sem, hogy a nem Magyarországon élő Sarolták nem ünnepelnek névnapot, benne sincs az ottani naptárban. Végül a cseh Sarlotával- Sárikával -  alakult ki bensőségesebb, baráti kapcsolat, nagyon jól megértjük egymást, igaz még nem találkoztunk és homlokegyenest más temperamentummal rendelkezünk.

Mindegyik Saroltában, Sárában volt valami, ami a szívemhez közel áll. A különbség annyi, hogy Ők meg is valósították, azt, ami nekem részben sikerült, vagy csupán vágy maradt.
Pl. az egyik Sarolta spanyol misszióban van, a másik imád fotózni, vagy festeni.
Meg is kérdeztem az anyut, aki most lesz 90 éves - Isten éltesse sokáig - hogy tulajdonképpen hogyan adták nekem pont ezt a nevet. Azt mondta az nem volt egyszerű, sokat vitatkoztak rajta, mert a keresztanyám az Sárának szeretett volna kereszteltetni, de a nagyanyám az tiltakozott, hogy az zsidó név, a mi családunk meg nem az, legyek inkább Sarolta, de ez meg azért volt gond, mert nincs ilyen szent, ezért más védőszentet kellett választani. Így lettem mégis Sarolta, aki Julianna.

Ennyin múlott!

Amikor megtértem 2001-ben egyszer azt mondta a kolléganőm, aki sokat imádkozott a megtérésemért, hogy tudom-e Isten mindenkinek ad egy nevet, amikor új emberré (lelki emberré) lesz? Dehogy tudtam, viszont nagyon örültem és reménykedtem, hogy végre Sára lehetek. Vagy nem!

Mit mond a Jelenések könyve 2. vers 16-17:

"Térj meg tehát! Mert ha nem, késedelem nélkül odamegyek, és harcba szállok velük, számnak kardjával. Akinek van füle, hallja meg, mit mond a Lélek az egyházaknak: A győztesnek rejtett mannát adok és egy fehér követ. A kövön új név van, amelyet senki más nem ért, csak aki megkapja." 

Így legyen, ámen!

9 megjegyzés:

  1. Isten éltesse a Sárákat és Saroltákat nevenapjuk alkalmából!

    A születendő gyermekünknek a Sára nevet szerettem volna, mert apai nagyanyám - akit nem ismerhettem - Sára volt, de a férjem azt mondta: " itt a faluban csak egy Sára volt, a Cigány-Sára, úgyhogy ne legyen a lányunk Sára."
    Engem nem zavart volna a cigánysági sáraság sem, de a békesség kedvéért nem ragaszkodtam a névhez.
    Másikat választottunk.
    Amikor a lányom nagyobb lett, elmeséltem neki ezt a történetet, nevetett és azt mondta, hogy szivesen lett volna Sára.

    VálaszTörlés
  2. Isten éltessen, drága névnapodon kívánok sok örömöt, boldogságot:)):)*

    VálaszTörlés
  3. AnneLili: köszönöm a jókívánságaidat és hogy megosztottad a névválasztásotok történetét. Ugye milyen érdekes, hogy a név sokszor átveszi az ember tulajdonságait, mintha egy névhez, egyfajta ember tartozna.


    Katalin: köszönöm a látogatásodat és a köszöntést, tetszik az oldalad, a vejnek írott leveledtől párás lett a szemüvegem.

    VálaszTörlés
  4. Ezt érdekes volt olvasni:). Szerintem mindenki felteszi legalább egyszer ezt a kérdést. Én azért kaptam a Mária nevet, ami szép név, mert édesanyám is az. A fiú testvérem az édesapám nevét örökölte. Akkor ez volt a szokás. Elég sok bosszúságot okozott, mert mindig meg kellett különböztetni, kiről van szó. Ha szólitották Marikát, ketten ugrottunk:)). Igy lettem Maresz. Természetesen mi már más szempontok szerint kerestünk a lányainknak nevet.
    Az Úr ádjon meg, Sára. Ugye tudod mit jelent a neved?:)

    VálaszTörlés
  5. Ábrahám két fivére közül Háránnak a lánya volt Sára. Először Szárajnak hívták, csak miután az Úr megváltoztatta először Ábrahám nevét Ábrámról Ábrahámra, utána elnevezte el Szárajt Szárának, magyarul Sárának. A Szárán vagy Szárá név jelentése „Hercegnő” hiszen úgy tekintettek rá, mint a világ egyik legtekintélyesebb hercegnőjére.

    Sára második neve Jiszká („Jessica”) volt melynek jelentése „Látnok” mivel jövőbelátó képességgel rendelkező prófétanő volt és egyben olyan elbűvölően szép is, hogy az emberek szájtátva bámulták.

    Amennyire lenyűgözően gyönyörű volt Sára testileg, természete mégannyira elragadó volt, mindennemű bűntől mentes és kivételesen finom erkölcsi szokásokkal rendelkezett.

    Nagyon sok Áldott Névnapot kívánok még Neked, megkésve, de remélem, nem elkésve!

    Szívem minden szeretetével: Ditta, aki nagyon nem szereti a saját nevét…

    VálaszTörlés
  6. Marikának/Maresznak üzeni Sári mama, aki anyakönyvileg Sarolta - a név jelentése pedig fehérmenyét:

    Köszönöm a kedves bejegyzést, a személyes élményedet. A nővérem is Mária, úgyhogy duplán örülök Neked!
    Köszönöm a Sára megszólítást, és az áldást! Szívem repdesett az örömtől! Most olyan boldog vagyok!
    Légy áldott Mária!

    VálaszTörlés
  7. Drága Ditta! Hűha! Eddig azt hittem tudok valamit Sáráról. Te nemcsak kiváló író, költő, de remek pedagógus is vagy !

    Tovább nem szeretném bonyolítani a dolgot, hiszen alapból az is zavaró, hogy még maguk a naptárkészítők is keverik a Sárát és a Saroltát, de ma a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia miserendjében megtaláltam, hogy igenis január 19-én van a Sarolták névnapja Szt Sárával együtt.

    Mit fog szólni a családom ehhez a felfedezéshez? Erre kíváncsi vagyok!
    Így, vagy úgy, de életemben most először sikerült igazi névnapozást,- mégpedig virtuálisat - rittyenteni!

    Kisunokám szavaival élve, annyira köszönöm Mindnyájatoknak, hogy "ki sem tudja mondani az ember mennyire"!

    VálaszTörlés
  8. Nekem volt egy Sarolt nevű osztálytársam, Sacinak hívtuk és nekem tetszett ez a név. :o)

    Van egy utónévkönyvem és hogy bonyolítsam a helyzetet, bemásolom, amit ír:

    "SAROLT Régi magyar női névből, ez török eredetű, jelentése fehér menyét. Ez a név később a Sarolta névvel keveredett. - Becézés: Mint a Sára névnél. - Névnap: júl. 5.
    SAROLTA Eredetileg azonos a Sarolt névcikkben tárgyalt régi magyar személynévvel, de később a Károly francia női párjának a Charlotte névnek a magyarítására használták. - Becézés: Mint a Sára névnél, és még: Csuri(ka), Lotti(ka), Saca, Suri(ka), Surkó, Zsazsa, Zsazsácska. - Névnap: jan. 19., júl. 5., 13."

    (A Károly két jelentésű, régi magyar Karuly = Karvaly, vagy a germán Karl, jelentése legény, fiú)

    :o) Csak gondoltam, leírom. :o)

    VálaszTörlés
  9. Kedves Altair!
    Köszönöm a segítségedet a bloggal kapcsolatban, és ezt a bejegyzésedet is. Jót mosolyogtam rajta. Szóval elég bonyolult,- mint néha jómagam - hogy török meg francia. :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

"Láss, hallgass, tanulj, kutass!"

Címkék

1-es számok (1) 2012 (1) abortusz (1) adalékanyagok (1) Ádám (1) advent (2) alázat (2) áldás (7) alkalom (1) alleluja (1) Andre Lowoa (1) angol (1) angolna (1) angyal (2) angyali (1) anya (2) anyák napja (1) apa (1) arany (1) aranyszabály (2) árvácska (1) asztali áldás (1) átváltozás (1) Atyám (1) Avilai Szent Teréz (2) baleset (1) barát (1) Barsi Balázs (1) Bartók (1) béke (2) békesség (5) beporzás (1) Betlehem (2) Biblia (2) bizalom (1) biztosítást (1) boldog újévet (1) boldogabbak (1) boldogság (4) böjt (2) Böjte Csaba (3) bölcs (1) bűn (2) cigaretta (1) cigi (1) Cohen (1) család (3) császármorzsa (1) csend hangjai (1) csillag (1) derű (1) dia (1) dr Kerényi Lajos (1) egészség (1) El Camino (1) elavulás (1) Élet (5) élsz barackvirág (1) énekesmadár (1) engedelmesség (1) erkölcstan (1) értékrendszer (1) érzések 80 éven túl (1) eskü (1) eső (1) etika (1) fa (1) fagy (1) fájdalom (2) felelősség (2) felhők (2) feltámadás (1) fény (3) fények (1) fenyő (2) fenyőfa (1) film (1) fohász (1) fotó (1) Föld órája (1) garancia (1) gazdag (1) globális (1) Golgota (1) gond (1) gonosz (1) gordiuszi (1) gregorián (2) gyereknap (1) gyerekszáj (1) gyermek (4) gyermek áldás (2) gyermeklélek (1) gyermekszemmel (1) gyertya (3) gyógyulás (2) gyomnövény (1) Gyuri naplója (1) gyűlölet (1) hagyományok (1) hajléktalan (1) hála (3) halál (1) hálásak (1) hallelujah lyrics (1) halloween (1) harmat (1) harmatcseppek (1) házasság (2) hazaszeretet (1) hernyó (1) hétfőtől hétfőig (2) himnusz (1) hinni (1) hit (6) hittan (1) (1) Hofi (1) hófúvás (1) horgászat (1) hozsánna (1) hulladék (1) húsvét (1) idő (2) Ifj. Nagy Bálint (Valentinus) (1) igazi (1) Ige (5) ima (5) imádkozunk (1) imádság (1) internet (1) inverter (1) irgalom (1) Isten (24) Isten dicsőségét (1) itt van az ősz (1) J. Meyer: viselkedési formák (1) Japán földrengés (1) jelkép (1) Jeruzsálem (1) Jézus (21) Jézus élete (1) Jézus mondja neked (1) Jézus születésnapja (1) Jill Botle Taylor (1) jó emberek (2) jóság (1) József Attila (1) Jupiter Hold Vénusz együttállás (1) kabaré (1) karácsony (18) karácsonyfa (1) karácsonyi díszek (1) Kárlmelhegy útja (1) Kármelhegy útja (1) katica (1) katolikus válaszok (1) kegyelem (1) kenyérsütés (1) kenyértörés (1) kéregetés (1) Kereszt (1) keresztény (1) kereszténység (1) Keresztes Szent János (2) keresztút (1) kérjetek és kaptok (1) kéz (1) kezek (1) kincsek (2) kincset (1) király feje (1) Kis herceg (1) kisgyerek (1) kiskert (1) kockacukor (1) koldulni (1) könny (2) kötődés (1) kreativitás (1) Krisztus (9) kullancs (1) külsőségek (1) kvaterkázás (1) laudetur (1) leander (1) lélek (2) lelked (1) lelkem (1) lelki növekedés (1) lelkünk (2) lemondás (2) levendula (1) lombhullató (1) lótusz (1) macskaszem (1) Mammka (1) Mária (1) matek (1) megáldani (1) megáldjuk (1) megbocsátás (2) megelőzés (1) megfáradt ember (1) megoldás (1) megtérés (2) megyek (1) Mikulás (1) mindenszentek (2) mobil trükkök (1) mosoly (2) most (1) nagyböjt (1) Nagypéntek (1) naplemente (1) netlog (1) név választás (1) nevetés (1) Nouwen (1) nyelvtan (1) nyugalom (2) Oltáriszentség (1) olvas (1) orvosi ügyelet (1) önátadás (1) önismeret (1) örökké (1) öröm (2) örülj (1) ősi ír áldás (1) ősz (2) őszinte (1) őszinteség (1) ötlet (1) Paul Washer (1) pénz (1) pénzgazdálkodás (1) Petőfi (2) pillangó (1) pinterest (1) Pio atya (3) porcsin (1) probléma (1) próféciák (1) pünkösd (1) ragad (1) ragadozó állatok (1) rák (1) remélj (1) Remény (1) Reményik (1) Reményik Sándor (2) saját videó (1) Sára névnap (1) Sík Sándor (2) spirituális eutanázia (1) Spurgeon (1) süni (1) szabadító ima (1) szabadság (1) száguldó hernyó (1) számítógép (2) szégyen (1) szél (1) szellem (1) Szent Ágoston (2) szent hajlék (1) Szent Jakab útja (1) Szent Miklós (2) Szentírás (1) Szentlélek (2) szenvedés (1) szép (2) szépség (1) szerelem (2) szeress (1) szeretet (29) szeretettel (2) szimbólum (1) színház (1) sziporka (1) szív (3) szivárvány (1) szmogriadó (1) szolmizálás (1) szövetség (1) születésnap (1) talány (1) tanúságtétel (1) tavasz (1) Teiarde Chardin (1) tél (1) Télapó (1) temető (1) Teréz anya (1) természet (1) testvériség (1) tiszta hit (1) titok (1) tíz kérdés (1) törpehörcsög (1) Tripadvisor (1) tujafa (1) tulajdonságok (1) Túrmezei Erzsébet (2) tükör (1) tűz (1) tűzoltás (1) újév (1) Úr (6) Úr Jézus (1) Uram (2) Uram. lelki próba (1) Úrban (1) Úrnapja (1) Urunk (1) út (1) ünnep (4) ünnepnap (1) vadludak (1) válás (2) Valentin nap (1) végrendelet (1) vele (1) vélemény (1) véletlenek (1) vers (1) veszély (1) videó (1) vihar (1) Viki (1) világ (1) világosság (2) Virágvasárnap (1) virtuális (1) Vízkereszt (1) zarándoklás (2) zsoltár 27. (1)

Bloglista a ritkán frissülőkről